top of page
  • Bieke Jongejan

5 vragen aan: Charlotte Beerda

Inmiddels hebben er 87 artiesten meegewerkt aan Plotscast, wauw! Hier krijgen zij een plek in de spotlight en beantwoorden zij 5 vragen. Deze keer: Charlotte Beerda. Plotscaster van het eerste uur. In haar eigen woorden vertelt zij over wat haar inspireert.


"Ik wilde geen artiest zijn, maar de drive was sterker."- Charlotte Beerda

Foto door Reyer Boxem

Wat maakt jou tot jou als artiest? Het is de intense innerlijke drive om dingen te maken. Dat is er vóór het delen, voor het optreden, voor alles. Dat speelt diep in mijzelf af.

Ik heb jaren geprobeerd dit te ontkennen, ik wilde geen artiest zijn. Omdat ik niet wilde optreden, delen, veel te eng! Het is niet gelukt. De drive was sterker.

Gelukkig is de angst voor optreden en delen nu niet meer zo erg. Alleen nog voor, tijdens en na optredens. Haha. Het is onderdeel van het proces.


Nu weet ik dat ik niks liever zou willen doen dan dit. Begrijp me niet verkeerd, ik geniet ook enorm van optreden! En dan bedoel ik de magie van het moment dat ontstaat wanneer een band/performer en een zaal elkaar echt voelen. Daardoor is mijn werk denk ik persoonlijk, rauw, ongestyleerd. Ik doe het voor niemand anders behalve mijzelf.


Maar ik loop vast als ik mijn eigen werk te veel moet omschrijven of beoordelen. Dat laat ik liever aan een ander. 2020 is mijn productiefste jaar ooit geweest omdat ik minder geteisterd was voor de angst voor optredens (want die waren er nauwelijks). De introvert in mij had even vakantie. En ja ik mis het wel; niet zo zeer het optreden, maar het magische gevoel van samen in een zaal zijn, samen een moment maken. Vooral ook omdat ik heb besloten dat ik nu eenmaal dingen maak. Punt.

Het oordeel over wat ik maak, of het relevant is, in welk genre het valt, laat ik zo veel mogelijk los. Sindsdien heb ik zo veel meer dingen gemaakt dan daarvoor. Gewoon omdat het kan blijven stromen.Foto door Jan Lenting

Wat vindt je belangrijk in jouw creëren? Dat het echt is, of in ieder geval het gevoel echt is. Dat er een bepaalde kracht achter zit. Ook werk ik meer en meer met het creëren van sfeer. Bij elk woord vraag ik me af, voegt het toe aan de sfeer die ik voor ogen heb?

Mijn eerstvolgende doel is om nog meer vanuit verwondering, experiment en plezier te werken. Ook heb ik graag dat wat ik doe of maak van een bepaald nut voor een ander is. Of het op een bepaalde manier een goed gevoel geeft. Maar niet bij alles! Er moet ook genoeg schuren, wringen, dis-pleasing zijn. Mijn liefde voor schrijven is ontstaan vanuit de absolute vervoering die je kan voelen als een ander dat wat je altijd voelde maar nooit echt kon bevatten opeens in een paar woorden kraakhelder maakt. Magie! Goddelijk. Verrukking. En dat werkt dus beide kanten op. Of ik het nu zelf heb geschreven of een ander. De magie is de magie. Voor altijd verliefd.


Wie/ wat zijn jouw inspiraties en waarom? Pfoeh. Zo veel. Van een 70 jarige vage kennis met haar diepe, volle stem tot Beyoncé.

De mensen waarmee ik nauw samenwerk zijn vaak ook heel inspirerend voor mij. Mensen die discreet en direct zijn, goed voor zichzelf opkomen en/of volledig zichzelf zijn, zijn mijn grootste inspiraties. De Obama’s en Oprah’s onder ons, maar ook die ene lokale artiest die al jaren zijn/haar eigen ding doet.


Als ik “namen” moet noemen dan zou ik zeggen Jacob Collier, om zijn plezier en vrijheid in muziek (naast dat het een belachelijk goede muzikant is). De kinderlijke verrukking inspireert mij enorm. Het is een continue herinnering aan waarom ik doe wat ik doe: omdat het van binnen komt. Het is een uitdaging om dat niet te vergeten of te mengen met prestatiedruk en faalangst. En Babs Gons, Hagar Peeters, Renée Luth. Stuk voor stuk vrouwen die hun prachtige, stoere, sterke, kwetsbare ding doen als dichter/schrijver en ook nog eens een hele schare mensen helpen met wat ze doen.

#alsiklatergrootben haha. Zij hebben mij echt helpen groeien. Oh en ook Karin Noeken. Zij heeft met De Wijk De Wereld zo veel in beweging gezet in Groningen. Zij is een beweging op zich. En mijn dochter. Omdat ze zo’n stoere prinses/rover is. Of zoals ze zelf zegt: "Doornroosje de Ninja-kat."

Mijn zoontje (2) omdat hij van bijna alles intens genieten kan. En mijn man, om zijn integere en intelligente karakter. Zijn onvoorwaardelijkheid. Omdat hij zo anders over de dingen denkt als ik. Ik kan nog wel even doorgaan trouwens. Ik hou nu op om praktische redenen.

Als je met elke artiest zou mogen/kunnen samenwerken, wie zou je dan kiezen en waarom? Keuzestress! Maar voor nu: Jacob Collier. Omdat ik bij hem, van alle mogelijke opties, het meest nieuwsgierig ben wat er gebeurt, maar ook het meeste vertrouwen dat het gaat werken ofzo. Ik denk namelijk dat hij de gave bezit om in elk mens het talent te zien en omhoog te halen en op te poetsen op een plaat (en ze dat ook gunt!!), dus ik ben heel benieuwd wat we samen zouden kunnen creëren. Het wordt sowieso tof. En, ja, de magie, de kinderlijke verrukking en het absolute vakmanschap. Of misschien toch Quincy Jones. Of Jennifer Hudson. Haha. De lat ligt daar ergens.

Zou je nog iets willen delen? Een idee, een aankondiging, een stukje extra info, een link naar jouw werk, etc.? Oeehhh er komen dingen aan die ik nog niet zeggen mag. Dus...vraag het me over een paar weken of maanden weer?

Maar ik mag wel zeggen dat ik met Wordbites (Hugo de Haas van Dorsser) en Ard Zacht (Ard Kok) werk aan een hele hele hele gave plaat. Waar dromen uit komen. Poëzie en experimentele electro-fusion. Ik noem het “Hyperfusion Poetry”.

Facebook: https://www.facebook.com/cbeerda/ Instagram: https://www.instagram.com/charlottebeerda/ Website: www.charlottebeerda.com


 

Benieuwd naar wat Charlotte Beerda maakt en hoe ze betovert? Luister naar haar in aflevering #1, aflevering #2 én aflevering #13 van Plotscast. Te vinden in jouw favoriete Plotscast-app! De foto die in de header gebruikt is, is gemaakt door Yuri Nauta.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page