top of page
  • Foto van schrijverBieke Jongejan

5 vragen aan: Daniëlle Zawadi

Inmiddels hebben er meer dan 90 artiesten meegewerkt aan Plotscast, wauw! Aanstaande zondag slaan Plotscast en Hard//Hoofd de handen ineen en komt de nieuwste podcast online. In deze special hoor je ook Daniëlle Zawadi. Lees meer over wat haar inspireert.


"Al die dialogen die ik met mezelf heb, zie je meestal terug in de dingen die ik creëer." - Daniëlle ZawadiWat maakt jou tot artiest?

Ik deel iets dat ik kunst noem, en ik vind dat het bij kunst gaat om de schoonheid ervan. Welke betekenis je daar ook aan wil geven. Ik denk dat als je zorgvuldig ergens voor kiest (al is het kiezen om geen keuze te willen maken) dat je als een artiest bezig bent.


Wat vind je belangrijk in jouw creëren?

Ego (in Latijn...). Ik maak dingen die ik zelf zou willen lezen of horen. Een beetje naar mezelf toe gekeerd, want als ik het zelf niet zou willen opzoeken om te willen luisteren of lezen of denken, dan creëer ik het niet. Ik moet er zelf niettemin iets om geven.


Wie/wat zijn jouw inspiraties en waarom?

Mijn grootste inspiratie ben ik zelf. Klinkt misschien wat zelfzuchtig, maar ik leef vrijwel altijd in mijn hoofd en doe enorm veel pogingen om eruit te ontsnappen.

Al die dialogen die ik met mezelf heb, zie je meestal terug in de dingen die ik creëer. Externe fenomenen benader ik met afstand, dus als ik iets deel over de maatschappij, hoor je mijn stem op de achtergrond.

Niet woordkunst gerelateerd, maar ik ben fan van Naomi Osaka.


Wil je wat vertellen over jouw bijdrage aan Plotcast/Hard Hoofd

Het is een fragment uit Het Waait. Toen Kiki me vroeg voor Hard//Hoofd was ik om te beginnen super blij, maar ook nerveus. Ik kende Kiki hiervoor niet en nam aan dat ze me kende vanwege spoken word. Om nu spoken word op papier (digitaal) te moeten delen is soms een beetje tegenstrijdig. Dus toen ik haar mijn teksten op stuurde, waaronder ook de prozatekst Het Waait, was ik blij verrast toen ze aangaf die op de site te willen publiceren. Het heeft voor mij deuren geopend, dus ik ben haar onwijs dankbaar.


Zou je nog iets willen delen?

Wel ja, ik heb iets te pluggen: Ik ben de oprichter van het woordkunst platform

Het Zwarte Schaap en we hebben zojuist onze eerste internationale festival aangekondigd. Het is in het weekend van 9,10, en 11 april in Zaal 3 (yes, zo heet die locatie...) Den Haag. 

De special van Plotscast met Hard//Hoofd is vanaf zondag te beluisteren op jouw favoriete podcastapp. Hard//Hoofd is het online tijdschrift voor kunst, literatuur en journalistiek.

Luister naar onder andere Emma Stomp, Annelies van Wijk, Sebastiaan van der Lubbe, Danielle Zawadi en Eva van den Boogaard


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page