top of page
  • Foto van schrijverBieke Jongejan

5 vragen aan - Lady General

Inmiddels hebben meer dan 90 artiesten meegewerkt aan Plotscast, wauw! Hier krijgen zij een plek in de spotlight en beantwoorden zij 5 vragen. Deze keer: Mariëm Zian aka Lady General. Over wat haar inspireert en vormt als artieste. De nieuwste Plotscast Mozaïek staat online!


Wat maakt jou tot jou als artiest? Ik denk dat vooral mijn authenticiteit mij maakt tot artieste. Ikzelf kom uit een vrij artistieke, wel ingehouden, familie. Mijn vader was een muzikant (gestopt) en in mijn familie in Marokko bestaat een lange lijn van muzikanten en kunstenaars. De een oefent het nog uit, de ander is gestopt en de vrouwen zijn altijd verborgen schatten gebleven.


Ikzelf heb mijn artisticiteit omgebogen naar een acceptabele manier in onze cultuur. Aanvankelijk begon ik met zingen, echter mocht ik nooit meedoen aan audities of zangcompetities en dergelijke.

Na een lange reis voel ik me uiteindelijk thuis in spoken word, waar ik me als vrouw kan uitspreken in een lange lijn van vrouwen die alles voor zich hebben gehouden. Ik heb ontzettend veel levenservaring, inzichten en ben niet bang deze in te zetten zonder anderen hierin te kwetsen.

Naar mijn idee adem ik het artiest zijn op verscheidene manieren, al moet ik zeggen dat ik met veel manieren contact ben verloren, omdat ik het werk uiteindelijk toch voorop moest stellen. Ik zong, rapte, tekende, schreef, uitte mij op zoveel verschillende manieren en ik denk dat die inzichten enigszins hebben bijgedragen tot een sterke intrinsieke inkijk. Ik zal vaak een stuk persoonlijk maken, omdat ik raakvlakken hierbij voel, op deze manier ben ik van mening dat ik het ook tastbaar maak voor vele anderen.

Wat vindt je belangrijk in jouw creëren? Ik vind het heel belangrijk om dichtbij mezelf te blijven en te schrijven uit liefde over hetgeen ik wil schrijven. Het schrijven vloeit er bij mij uit, er gaat geen dag voorbij zonder dat ik schrijf, anders slaap ik niet (vaak doet inspiratie zich voor, net voor het slapen gaan dus ik ben verplicht om het van me af te schrijven).

Ik ben een erg intuïtieve en empathische schrijfster, ik vind het hierom vaak wel belangrijk dat ik toch een soort “touch” heb met hetgeen waarover ik ga schrijven. Ook vind ik het belangrijk om een stem te geven aan diegene die zich niet durven uit te spreken. Ik schrijf het meest over de liefde, over onrecht en over de duistere kant van mijn gedachten. De ene keer wil ik duidelijk een boodschap overbrengen of mensen wakker schudden.

De andere keer neem ik herkenning als brandpunt.

Wie/ wat zijn jouw inspiraties en waarom? Zo, voor een besluiteloze persoon is dit een erg moeilijke vraag. Ik houd ontzettend veel van de Arabische dichtkunst en hoop dat ik deze op een dag mag meesteren. Rumi is een geweldig voorbeeld. Hiernaast vind ik Rupi Kaur ook ontzettend inspirerend, omdat zij als vrouw zijnde ook heel erg een stem geeft aan ontzettend veel vrouwen. Ook sommige rappers vind ik hierin meesterlijk, denk aan Angel Haze, 2pac e.d. Ik heb het altijd belangrijk gevonden een stem te geven aan diegenen die zich niet durven uit te spreken. Hiernaast vind ik Babs Gons ook een enorme voorbeeld, zij is een vrouwelijke pionier van de Nederlandse spoken word, hier heb ik enorm veel respect voor.

Wil je wat vertellen over jouw bijdrage aan Plotscast? Ik vond het enorm leuk om hieraan deel te mogen nemen, dankbaar ben ik voor een vereeuwiging van mijn boodschap in deze podcast. Tevens vind ik het een enorme eer dat ik tussen alle andere grote namen mag staan. Nederig ben ik voor deze kans die zich heeft voorgedaan. Dank jullie wel.

Zou je nog iets willen delen? Een idee, een aankondiging, een stukje extra info, een link naar jouw werk, etc.? Ik houd enorm veel van samenwerkingen en opdrachten. Ik sta hier daarom ook altijd voor open.


Mijn werk kan altijd terug worden gevonden op

mijn website: www.ladygeneral.nl en instagram: ladygeneral_poetry

Tevens heb ik recent ook een bijdrage kunnen leveren aan speak up collective – a note to my younger self.

https://youtu.be/O3TS-UZaTSw

Ten slotte Dementees X spoken word: Mariëm Zian AKA Lady General - Dementees

Ook zij kunnen de nodige aandacht gebruiken, met de enorm inspirerende boodschappen die zij naar buiten brengen.

Luister naar Lady General in aflevering #6, Alsof. Check haar prachtige bijdrage en de nieuwste aflevering van Plotscast op jouw favoriete podcastapp.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page