top of page
  • Foto van schrijverBieke Jongejan

5 vragen aan: Wibo Kosters

Inmiddels hebben er 87 artiesten meegewerkt aan Plotscast, wauw! Hier krijgen zij een plek in de spotlight en beantwoorden zij 5 vragen. Deze keer: Wibo Kosters. In zijn eigen woorden vertelt hij over wat hem inspireert in zijn vak.


"Ik bezig met mijn denkproces over een soort thema-album over een Chinees restaurant. Dat wil ik gaan uitvoeren als een Nederlandstalige rock-opera. " - Wibo Kosters


Wat maakt jou tot jou als artiest? In elk geval dat ik niet een mens van één ding ben. Ik schrijf proza en poëzie, maar ben van oorsprong muzikant en liedjesschrijver. Daarnaast blog ik over minimalisme.


Het leuke vind ik zelf dat het allemaal naast elkaar kan, en dat ik mijn fascinatie over iets op verschillende manieren kan uiten.

Zo schrijf ik ook poëzie over lege witte kamers, de meer abstracte kant van minimalisme, en ben ik nu bezig om een album te maken over een Chinees restaurant, een onderwerp dat in mijn proza en poëzie ook voorkomt. Ik houd van de treurnis van vervallen restaurants en alles wat niet mee weet te komen in de vaart der volkeren, dat komt in alles wat ik schrijf terug. Wat vind je belangrijk in jouw creëren? Voor mij is kunst een manier om mezelf beter te leren kennen, mijn grenzen op te rekken.

Zo ben ik met de jaren persoonlijker geworden in wat ik schrijf, terwijl ik vroeger vooral in mijn poëzie meer de buitenkant beschreef. Ik leer steeds meer schakelen tussen observeren en voelen.

Daarnaast vind ik het ook belangrijk om mezelf uit te dagen nieuwe dingen te doen. Ik heb een roman geschreven, een dichtbundel uitgebracht en een langspeelplaat met poëzie op muziek. Nu ben ik bezig met een voorstelling op het snijvlak van poëzie en muziek, en ben ik bezig met mijn denkproces over een soort thema-album over een Chinees restaurant. Dat wil ik gaan uitvoeren als een Nederlandstalige rock-opera.

Wat ik heel leuk vind, is dat alles wat ik maak de deur open zet naar nieuwe uitdagingen, de grenzen van wat ik kan bedenken en wensen oprekt. Wie/ wat zijn jouw inspiraties en waarom? Mijn inspiratiebronnen lopen heel erg uiteen, maar wat ik zelf iedereen aan kan raden is het werk van Kurt Vonnegut, een Amerikaanse schrijver. Er is denk ik niemand die met zoveel wijsheid, humor en compassie zijn personages de meest onmogelijke fouten laat begaan. Zoveel inzicht hebben maar weinig mensen. Een andere inspiratiebron voor mij is Neil Young, die al meer dan vijftig jaar volledig zijn eigen gang gaat: zonder scrupules tien keer achter elkaar van genre wisselen, dan weer bedenken dat hij regisseur wil zijn, dan toch acteur, en ook nog entrepeneur in elektrische auto's en digitale muziek. En ondertussen mooie liedjes blijven maken.

En dichter bij huis een vriend van me, Dennis Buitink. We hebben jaren lang samen muziek gemaakt, en hij is daar altijd heel constant in gebleven. Optreden als singer-songwriter of met bandjes, maar hij maakt al meer dan twintig jaar mooie liedjes. En nu is hij een beetje klaar met steeds voor te weinig geld het hele land afrijden, maar hij wil wel muziek maken. Momenteel maakt hij een soort muzikale hoorspelen die hij op ouderwetse cassettebandjes zet, en als je een abonnement bij hem afsluit, krijg je een keer in de zoveel tijd een bandje thuis. Ik vind het prachtig hoe hij zichzelf weer opnieuw uitvindt, en het makerschap leuk houdt. Wil je wat vertellen over jouw bijdrage aan Plotscast? Mijn bijdrage aan Plotscast heet 'de dag van de cerebrale rocker' en komt uit mijn theatervoorstelling Wegenkaart. Het thema is makerschap, over hoe je jezelf daarin neerzet, met je angsten en onzekerheden omgaat. In de theatervoorstelling werk ik samen met Vera Bon, een geweldige singer-songwriter uit Deventer. Zij werkt ook op een heel onderzoekende manier en probeert haar grenzen als maker te verleggen, dus vandaar dat we elkaar in dat thema goed kunnen vinden. Zou je nog iets willen delen? Een idee, een aankondiging, een stukje extra info, een link naar jouw werk, etc.?

Mijn album Wegenkaart kun je op Spotify en iTunes vinden. Ik vind het (hij is inmiddels ruim een jaar uit) nog steeds een toffe plaat, omdat er zoveel leuke, lieve, getalenteerde mensen aan meewerkten. Dat is denk ik heel erg de geest van het samen maken, en dat zit ook in de Plotscast, dat je samen mooie nieuwe dingen laat ontstaan.


Benieuwd naar Wibo's stemgeluid? Hij deed mee aan Plotscast #6: Alsof. Te beluisteren in jouw favoriete Podcast-app.


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page