top of page
  • Foto van schrijverPlotscast

Plotscast Live - Wat je nog niet hebt gehoord (22 oktober 2020)

Bijgewerkt op: 18 nov. 2020

22 Oktober werd de eerste Plotscast Live opgenomen in De Nijverheid in Utrecht. Inmiddels is aflevering #9 te beluisteren in jouw favoriete podcast-app. Benieuwd naar wat je nog niet hebt gehoord? Dat is hier te vinden!


Te gast waren Danique Carmen Kivit, Lucas Kloosterboer en Jack Julian. Hugo (aka Wordbites) interviewde en hen. Onvoorspelbaar, ontwapenend en vooral leuk!

Deze keer: Lucas Kloosterboer.


“Als je alleen maar versnelt dan struikel je uiteindelijk en dat vind ik dan weer leuk." - Lucas Kloosterboer


Wat is jouw favoriete groente?

Ja ik vond aubergine dus vroeger helemaal niets. Toen was ik een keer in Parijs in een heel goed restaurant waar ze met aubergine iets fabelachtigs hadden gedaan. Toen dacht ik: Nou dat moet ik ook kunnen. Ik ben gaan experimenteren met aubergine en nu is dat mijn favoriete groente. Omdat ik er zo mee aan het spelen ben.

Is dat een lelijke groente?

Nou het is best wel zo dat de meeste dingen die je met aubergine maakt, worden lelijk. Als je heel lang zo, dat het lekker zacht wordt dat ziet er echt niet uit.

In je bio schrijf je dat je hoofden wil omzeilen en direct naar het zenuwstelsel wil afreizen. Waarom is dat zo belangrijk?

Ik heb dat eigenlijk een beetje gestolen van Francis baker. De kunstschilder en filosoof. Ik heb een boek met interviews met hem door David Silvester, een fantastisch boek. Wat daarin stond wat mij echt wat deed is dat hij twee manieren ziet om met verf te werken, te schilderen.

De ene manier is dat je verf gebruikt om een afbeelding te maken, illustratief werk. Dan zie je dus een schilderij en die verf beeldt dan iets af. Dat plaatje gaat dan via je hoofd naar je gevoel.

De andere manier is dat je de verf op zo’n manier neerzet dat de verf direct binnenkomt in je zenuwstelsel. Dat daar de betekenis zit, daar het gevoel zit. Dus niet via een afbeelding naar je hoofd maar gewoon direct de verf, zoals hij is naar daar (wijst naar zijn hart). Ik dacht: dat wil ik ook met woorden.

Vertragen of versnellen?

Versnellen denk ik. Als je alleen maar versnelt dan struikel je uiteindelijk en dat vind ik dan weer leuk.

Tot slot: je studeert literatuur en samenleving. Hoe en waar ontmoeten die elkaar?

Er is heel veel interactie tussen die twee, altijd. In die opleiding gaat het daar veel over. Dat er iets gebeurt in de geschiedenis zoals de Verlichting met z’n focus op empirisme; de bewijsbaarheid van dingen en het experiment als groot heiligdom van de wetenschap. En dan gaan schrijvers denken: Ah, dat is wel heel vet! Wij gaan heel realistisch schrijven. We gaan eigenlijk het schrijven van een roman als een psychologisch onderzoek zien. Door het onderzoek dat al die schrijvers doen gaan psychologen dat weer toepassen op ons echte werk. Dus er is altijd een interactie.

Zou je Jack Julian adviseren dezelfde studie te gaan doen?

Nou het zit zo: de opleiding wordt opgeheven. Ik ben de een-na-laatste lichting. Je zou het als enige student kunnen proberen.Lucas Kloosterboer is te beluisteren in aflevering #9 van Plotscast. Vind Plotscast in jouw favoriete podcast-app.
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page