top of page
  • Foto van schrijverBieke Jongejan

Plotscast Live - De Dichter In De Groene Stoel (19 november 2020)

Bijgewerkt op: 13 dec. 2020

Wie aflevering #11 heeft gehoord weet dat er plots een dichter aanschoof, uit het publiek. Op uitnodiging van Saskia van Kampen nam hij plaats in de stoel van onze host Wordbites. Wie is deze mysterieuze dichter in de groene stoel? Een fragment.Saskia van Kampen benoemt een dichter te voelen in de zaal en nodigt het publiek uit om plaats te nemen in de stoel van Wordbites, de stoel van de host. Na het uitnodigen van de stilte stapt een jongeman naar voren. Het publiek klapt hem toe.

Wanneer Saskia vraagt naar zijn naam, wil hij deze nog even voor zich houden: Mocht het schip ten onder gaan, dan kennen we de kapitein nog niet.


De dichter in de groene stoel blijkt Jaron Smedes van den Berg te zijn. En hij begint te vertellen.


 

Later blijf ik benieuwd: Wie is toch die dichter in de groene stoel? We spreken af om te bellen zodat ik wat meer over hem te weten kan komen.


Jaron komt oorspronkelijk uit een klein Gronings dorpje. Nu is de uithof zijn dorp. De natuur daaromheen inspireert hem.

Jaron heeft zijn poëzie deze zomer opnieuw ontdekt. Hij was op Buitenkunst in Drenthe. Een soort zomerkamp waar je kunt kamperen, creëren en dit jaar het enige creatieve wat hij heeft kunnen doen. Jaron is eigenlijk beeldend kunstenaar.

Altijd heeft hij een fascinatie voor de taal gehad. Taal komt daar waar beeld niet kan komen en andersom.

Een beeld kan meer zeggen dan 1000 woorden, een woord kan meer zeggen dat 1000 beelden.


Het is zijn doel als mens om zichzelf zo veel mogelijk te kunnen duiden en daarvoor handvatten te ontwikkelen. Jaron studeert culturele antropologie. Het creëren van beelden en maken met woorden bleef daarnaast altijd bestaan.


Bij Buitenkomst heeft hij zijn gereedschapskit uitgebreid met het woord. Het academische los laten en vrij schrijven.

“ Jouw persoonlijke taal is je poëzie. Het is eigen. “ - Jaron Smedes van den Berg

Jaron: Ik heb zo’n Cineville pas. Toen ik naar de eerste 20 films was gegaan dacht ik: “Dat zijn mensen die ik ook had kunnen zijn.” Dat betekent dat jij zelf ook een meewaarde kan zijn als jij gedeeld wordt. Ieder persoon is een karakter waarvan een scenarioschrijver een scenario over had willen schrijven.

Dat voel ik ook voor Plotscast. Dit initiatief is een meerwaarde in de wereld. Iets wat je niet had kunnen plannen, waar je gewoon maar in meegaat en daardoor een bijdrage levert aan de wereld.Benieuwd naar wat hij vertelde? Luister aflevering #11 van Plotscast in jouw favoriete podcastapp. Ontdek Jaron Smedes van den Berg, Loki Project, Sakskia van Kampen en Gino Bombrini.


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page