top of page
  • Foto van schrijverBieke Jongejan

Plotscast Live - Een liefdesbrief aan De Nijverheid

Bijgewerkt op: 27 nov. 2020

19 november sprak ik met Gino Bombrini en Loki (Lieke Dijkstra) in De Nijverheid. Zo ontstond plots een gesprek over De Nijverheid. En de liefde voor deze plek. Plotscast Live mag hier zijn thuis vinden en wordt hier opgenomen.


"Als mensen vanuit troep leven creëren, vanuit niets. Dat trekt gewoon bloed aan." - LOKI

De Nijverheid is een culturele vrijhaven in het Werkspoorkwartier in Utrecht met ateliers en creatieve werkplekken voor ruim 50 autonoom kunstenaars, ontwerpers en creatieve makers.

Eind 2017 begonnen als een vrijhaven voor de kunsten: een plek waar kunstenaars kunnen maken en exposeren. Een plek waar je niet alleen als maker, maar ook als kunst- en cultuurliefhebber geïnspireerd kunt raken.Fotografie door Merel Hurkmans

 

Lieke: Ik vind plekken zoals deze heel belangrijk.

(Lange stilte)

Lieke: wat een spanning hè?


Gino: Ik zat ook net te denken, ik vind deze plek echt belangrijk.


Lieke: Het is gewoon heel belangrijk om je rug recht te houden want het is niet makkelijk in deze tijd om positief te zijn of tegen de stroom in te gaan. Je krijgt zoveel tegenstroom. Dat is nu als intuïtie heel belangrijk om er wel tegenin te gaan. Verder heb ik niet zoveel te zeggen. Ik maak liever muziek.

Het is wel heel waardevol dat die muziek gehoord wordt. Ik wil niet eindeloos op mijn kamer, in de hoop dat sommige liedjes uit het raam vallen weetje. Ik wil ook dat het een plek heeft.

Ik weet niet precies wat voor artikel je gaat maken?


Ik ook nog niet.

Lieke: Ja tof. In deze tijd gaan we gewoon verzinnen.


Ja precies! Dit is ook het eerst dat ik dit doe in mijn leven, ik ben gewoon verpleegkundige en ook muzikant. Hugo en Yeppe zijn gestart met het maken van Plotscast en ik heb toen aangeboden de socials te doen. En nu zit ik ineens hier.

Gino: Perfect


Dus ik weet ook nog niet wat voor artikel ik ga maken. Ik ga gewoon jullie woorden typen en dat online zetten. En dan zien we wel of mensen het willen lezen. Maar ik denk het wel, want het is een mooi verhaal.

(Allen lachen we even)


Gino: Ik heb ook wel iets te zeggen eigenlijk over deze plek.


Doe je ding.

Gino: Dit zijn van die plekken die altijd platgewalst worden, uiteindelijk. Dit zijn van die plekken waar projectontwikkelaars dan op geilen. Omdat er hier een bepaalde toestroom van mensen is. Het is natuurlijk niet het centrum van Utrecht maar je merkt dat zo erg. Die echte spots in Amsterdam noord, De Nijverheid hier, Kytopia, die oude houtzagerij. Het zijn altijd die plekken waar als er ineens leven in zit, waar mensen van niks iets supervets maken.

Wisten jullie dat de kunstenaars en vrijwilligers dit helemaal hebben opgebouwd? Het was een lege loods zonder terras. Ik krijg ineens in ingeving. Los van het gesprek wat we net hadden een los artikel te maken met een liefdesbrief aan De Nijverheid.

Lieke: Heel belangrijk. Als mensen vanuit troep leven creëren, vanuit niets. Dat trekt gewoon bloed aan.

Gino: Het is hier ’s avonds ook vol. Dan is het hier gekkenhuis.

Lieke: Maar dat is zo vet hè.

Gino: Hier voel je dat: alles heeft een bestemming. Elk schroefje, elk stofje, daar gebeurt iets mee. Kijk: hier zit gewoon een anus in de tafel (wijst naar tafel waar gaten en bergen in zijn geboetseerd). Dat is toch fantastisch. Iemand bedenkt dat en die maakt dat. En die zet dat neer. Het zijn allemaal curators. Je kunt wel zeggen dat het rotzooi is maar als je het op een bepaalde manier neerzet is het geen rotzooi meer. Je bent een curator van jouw eigen troep.

Lieke: We kunnen wel een liefdeslied schrijven?

Een liefdeslied voor De Nijverheid.

Gino: Zet het goed neer en het wordt een paleis.

Het ademt aarde hier.

Gino: Ja.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page