top of page
  • Foto van schrijverBieke Jongejan

Plotscast Live - In gesprek met Dimitri Kneppers

Onlangs is aflevering #23 opgenomen in De Nijverheid. Met Dimitri Kneppers, Benjamin Fro en Tijdelijke Toon. Na de opnames spreek ik Dimitri Kneppers, een legende met een eindeloos inspirerende carrière.


"Ik ben geïnspireerd vanavond." - Dimitri Kneppers

 

Foto door Rogier Boogaard

Wat heb je gedaan vanavond? Misschien is dat een goede om mee te beginnen.

Ik heb net samen met Adam (Benjamin Fro) en Tijdelijke Toon, Charlie, een Plotscast opgenomen in De Nijverheid. Een hele mooie plek in Utrecht. We zijn net klaar en ik zit helemaal onder de goede positieve energie.


Het is zo fijn om eindelijk weer eens met een beetje publiek erbij met een beetje interactie met andere mensen. (Redactie: Er werden silent disco koptelefoons uitgedeeld op het terras zodat de gasten van De Nijverheid mee konden luisteren met de opname.)


Lekker spelen met de muziek, de teksten. Zo fijn, ik heb het enorm gemist.

Doe je dit vaker? Dat samenspel met poëzie, Spoken Word en rap?

Ik kom uit de hiphop. Voordat de house muziek bestond was ik scratcher bij een van de eerste HipHop-formaties uit Amsterdam, Freakaristic. Dat was begin jaren 80, halverwege jaren 80. Ik heb veel met hiphop gewerkt vroeger maar al heel lang niet meer.

Nu vond ik het wel heel mooi om de samenwerking op te zoeken waarin we raakvlakken hebben. Ik ben toch wat meer naar de elektronica gegaan, naar de house en de techno. Maar heb ook een heleboel mooie nummers gemaakt die meer in het hiphop-genre passen. Dus het was heel leuk om deze muziekstijl weer eens op te pakken. Dit was precies de eerste keer dat ik met dichters samenwerk op deze manier.


Hoe vond je dat om te doen?

Ja heel leuk! Het zijn hele ervaren jongens. We zijn gewoon in het diepe gesprongen en dat was heel mooi. Ik heb even gehoord hoeveel gedichten ze hadden en hoe lang die ongeveer zijn weetjewel. Maar verder zijn we gewoon in het diepe gesprongen en keken we waar het schip strandde. Improvisatie.


Waar let jij op bij het maken? Wat vind je belangrijk?

Dat het met gevoel is, dat ik dicht bij mezelf blijf. Muziek is vrij organisch en heel soulful maar kan ook een mooie trance hebben. Die combinatie is wel typerend voor mij.


Waar ben je nu vooral mee bezig? In deze corona-tijden?

Ik ben aan het schrijven, daar heb ik heel veel plezier in. Met woorden probeer ik net zo te spelen als met muziek, dat is net zo leuk. Je kan er prachtige dingen mee maken. Dus ik ben nu een boek over mezelf, een autobiografie, aan het schrijven. Ik heb een vrij turbulent leven gehad en dat ben ik allemaal aan het opschrijven.


Dat is nu misschien wel de perfecte tijd ervoor. Vertragen, reflecteren.

Ja zeker. precies.


Schrijf je ook teksten? Voor muziek bijvoorbeeld of poëzie?

Nee, ik ben geen dichter. Ik heb wel wat columns geschreven in kleine magazines of voor op Facebook. Maar ben hierin pas net mijzelf aan het ontdekken eigenlijk.


Je lijkt dat altijd te blijven doen. Dat deed je met house, dat deed je met rap. Van scratcher naar dat je nu een boek aan het schrijven bent. Zijn er nog meer projecten waarmee je bezig bent?

Dat boek gaat nog wel even duren, dat is niet iets wat je in een weekje gedaan hebt. Als het er is zal ik dat zeker naar buiten brengen.


Er komt binnenkort wat nieuwe muziek uit die ik gemaakt heb. Dat is meer voor de liefhebbers van wat melodieuzere techno. Een combinatie van wat meer melodieuze Franse techno met een sound die ik vroeger wel met Eric Nouhan had. Ik had een label Best Records, dat stond voor Beautiful Soul Techno. We stopten heel veel gevoel in de computer en dat was toen vrij nieuw, computermuziek was toen heel strak. Die deuntjes, en invloeden daar weer van heb ik verwerkt in nieuwe muziek.

Dat heb ik samen met Clarence Brandon gemaakt. Een goede muzikant uit Rotterdam. Hij kan heel goed inspelen. Ik ben zelf geen muzikant. Waarschijnlijk rond het begin van de zomer, vrij snel al, gaat het uitkomen. Onder een Frans label, Metron.


Is er nog iets wat je graag zou willen delen met onze lezers?

Nou, ja. Dit heeft me wel geïnspireerd deze avond en het heeft me ook aan het denken gezet om misschien een vervolg eraan te geven. In een samenwerking met de jongens vanavond. Sowieso ook met Hugo (Wordbites, host) hebben we wel wat plannetjes voor later, als er weer iets meer mag. Dat dus. Ik ben geïnspireerd.


 

Deze Plotscast Live wil je horen! Vanaf nú te beluisteren op jouw favoriete podcast-app. Met Dimitri Kneppers, Benjamin Fro en Tijdelijke Toon!
Plotscast wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page