top of page
  • Foto van schrijverBieke Jongejan

Plotscast Live - In gesprek met RIENK

15 april werd Plotscast Live opgenomen in de studio. Met niemand minder dan Judy Blank, Elten Kiene en RIENK. Na de opnames praatten we met RIENK; vocalist, songwriter en componist.


"Ik kan mezelf nog elke keer verrassen." - RIENK

 


Foto door Merel Hurkmans

Wil je wat vertellen over wat je vanavond hebt gedaan en wie je bent?

Vanavond heb ik gespeeld met Judy Blank en Elten Kiene. Ik werd gevraagd door Yeppe (van Kesteren, red.), zo ben ik hier beland. Ik heb toetsen gespeeld, synthesizer.

Is synths iets wat je altijd doet? Hoe is dat zo gegroeid?

Ik heb altijd toetsen gespeeld, altijd piano gespeeld. Van jongs af aan. Ik wilde op een gegeven moment bewegings-wetenschappen gaan studeren, dat leek mij heel leuk. Ik hou wel van een beetje sporten en dat soort dingen. Alleen was het zo dat mijn broer dat ging doen en zei dat er heel veel wiskunde in zat. “Dat vindt jij helemaal niks.”
Toen dacht ik: "Dan ga ik maar wat met muziek doen."

Ik ging bij het conservatorium kijken want ik wilde eigenlijk wel piano gaan studeren. Boven had je van die studiehokjes met van die ramen erin, daar kon je gewoon naar binnen kijken.

Daar zag ik allemaal magere pianisten zo een beetje uitgemergeld talloze uren studeren en dacht ik: "Ja, dát wil ik dus niet." Want ik ben best bereid om hard te werken maar zo volle bak gas, dat vond ik iets te heftig. Het schrok me af. Toen dacht ik: dan ga ik wel zingen.


Ik heb vroeger altijd gezongen in de kerk. Eigenlijk piano gespeeld en op een gegeven moment een beetje gaan zingen. Dus ben ik zang gaan studeren, altijd toetsen blijven spelen en vooral voorliefde voor elektronische muziek. Vroeger niet zoveel, dat is tijdens conservatorium ontstaan wat heel raar is want dat was een jazzopleiding.

Je hebt zo’n lekker accentje, hoe kom je daar aan?

Ik woon al sinds mijn studententijd in Utrecht. Op een gegeven moment ben ik een smartlappenkoor gaan dirigeren. Dat deed ik met meerdere koren want dat was op die leeftijd ook gewoon best wel lekker geld verdienen.

De vrouw van dat smartlappenkoor die belde me op en ze waren echt in nood. Ze had via via gehoord dat ik dat wel kon. Ze wist écht dat ik hen kon gaan helpen, dat geloofde ze, dat wist ze. Dat ging helemaal goed komen.

Ik kon eigenlijk geen nee zeggen, ze had mij overtuigd. En toen ging ik smartlappenkoren dirigeren. Dat heb ik een jaar gedaan met heel veel plezier. Op een gegeven moment kwam de muziek me mijn neus uit. Maar ik ken dus wel de klassiekers en de oud-Utrechtse nummers.

Ben je toen zelf ook platter gaan praten?

Ja want ze praten allemaal redelijk plat dus toen ben ik dat een beetje over gaan nemen. Ik hoop echt niet dat het te erg is (moet lachen). Ik vind het ook wel lekker. Als het niet te lomp klinkt. Ik kijk ook graag naar van die filmpjes van de straatvraag op Youtube uit Den Haag. Daar kan ik echt van genieten. Dat vind ik prachtig.


Ben je nu met iets bezig waar je wat over zou willen vertellen?

Nee, ik ben gestopt met een project wat ik heel lang heb gedaan. Dat liep ten einde. Ik ben nu vooral voor andere artiesten heel veel aan het schrijven en dat bevalt me heel goed. Dus ik doe veel songwriting. Ook topwriting, dus tekst en melodie maken voor dj-tracks. Dat vind ik gewoon leuk om te blijven doen. Het maken vind ik een van de vetste dingen die er zijn. Ik kan mezelf daar ook elke keer weer mee verrassen. Dat je denkt: “Tering, dat heb ik gewoon even gefixt”. Dat vind ik heel vet.


Vocalen opnemen vind ik heel tof om te doen. Ik heb zelf veel ingezongen en merk dat ik het heel leuk vind om dat met artiesten te doen. Er komen dus mensen bij mij en die hebben een plaat af en die willen dan puur voor vocalen dat bij mij doen. Dat vind ik heel leuk. Dat is niet eens coaching maar meer samen op zoek naar dat ‘Magical Moment’ en dat proberen vast te leggen. Het is wel moeilijk om daar een bedrijf in te maken, want dat is vrij niche.

Heb je iets wat de lezer kan gaan luisteren van jou?

Wat recent is zijn vooral wat topline-dingen en daar volgt nog meer van. Dat is gewoon op de naam RIENK. Ik dacht, fuck it. Voor Nederlanders misschien een beetje kazig maar voor de buitenlanders is dat misschien wel weer exotisch. Dus onder die naam heb ik op Spotify wel tracks staan. Er gaat vooral veel uitkomen. Dit is iets dat ik sinds kort aan het oppakken ben, dit is nu aan het rollen. Dat is heel leuk.


Volg RIENK op Spotify: https://spoti.fi/33emaWk


 

Deze Plotscast Live wil je horen! Vanaf nú te beluisteren op jouw favoriete podcast-app. Met Judy Blank, Elten Kiene en RIENK!

Plotscast wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page