top of page
  • Foto van schrijverBieke Jongejan

Plotscast Live - In gesprek met Saskia van Kampen

19 november vond Plotscast Live plaats in De Nijverheid met artiest Saskia van Kampen. In de artiestenruimte voor de voorstelling sprak ik haar. Over haar werk, die indrukwekkende stem en Saskia's kijk op de wereld.


"Ik ben een kameleon die de werkelijkheid kan vormgeven." - Saskia van Kampen

Hoe ben jij Saskia van Kampen geworden?

Woow, ja dat is de geboorte. Het magische systeem waarbij een ziel neerdaalt op aarde en zijn plek vindt in een systeem, in een gezin. Daar ontstaat leven. Dat is de start.

Wie ik nu ben is door alles onderweg, er is niks dat niet mee deel uitmaakt. Dat was een hele interessante vraag want wie ik nu ben door ons gesprek, is anders dan hoe ik 30 seconden geleden was. Omdat elk stukje dat je tegenkomt in de werkelijkheid je meevormt tot wie je nu bent.

Dus dat is denk ik mijn antwoord. Ik ben wie ik ben door alles wat er onderweg is gebeurd en wat ik doe, of niet doe.

Hoe zou je zelf omschrijven wat je doet?

Hmm, hoe gaan we dat omschrijven?

Spoken word is iets wat ik doe, maar ik kan elke dag in elk nieuw gezelschap een ander antwoord geven. Ik ben een kameleon die de werkelijkheid kan vormgeven.

De spoken word is een klein luikje van mijn werkelijkheid.

Ik maak illustraties, ik ga soms in een bos zitten.


Ik geloof erin dat je als kunstenaar dat je tot iets komt en dat je dat dan maakt. Op dit moment ben ik ook veel bezig met digitale illustraties maken en ook met zijn. Zijn is ook een belangrijk onderdeel van bestaan.

Ik ben heel beeldend en soms gebruik ik woorden om de beelden te omschrijven die ik zie. Soms maak ik beelden als ik de taal niet kan vinden die ik wil. Als ik in het buitenland ben en ik ben met een andere taal bezig ben ik meer beeldend bezig.


In Nederland komen de woorden vaak terug. Spoken word is voor mij erg verbonden met het Nederlands. Met mijn moedertaal. Ik kan dat ook in het Engels maar de kern om mij uit te drukken is in het Nederlands.

Een andere taal vertaal ik vaker naar beeld.


Ik hoor, je hebt een accent. Waar komt die vandaan?

Ik heb een route afgelegd in het leven (moet lachen). Ik ben begonnen in Nederland en dat vinden mensen altijd heel verbazingwekkend. De Nederlanders vermoeden dat ik uit België kom en de Belgen vermoeden dat ik uit Nederland kom.


Ja dat vroeg ik me ook af. Want soms klinkt het meer Vlaams, dan meer Nederlands. Hoe is dat zo gevormd?

Ik ben toen ik 6 was verhuisd naar België. Tot dat ik 21 was had ik twee accenten. Als ik in Nederland was sprak ik Nederlands, was ik in België dan sprak ik Belgisch.

Ofja, Vlaams is dat dan eigenlijk.


Toen ben ik op Erasmus gegaan in Nederland en daar is iets in mijn hoofd gebeurd waardoor die twee accenten zijn getrouwd, zullen we maar zeggen. En die heb ik niet meer uit elkaar gekregen.


Het is mooi.

Ja, nu is het dit.


En dit is Saskia van Kampen.

Dit is wie ik nu ben.


Wat leuk om je te spreken! Mensen kunnen jou ontmoeten via dit blog en live is jouw stem heel kenmerkend. Die haal je overal zo uit. Het is tof om de achtergrond erbij te kennen.


Is er nog iets wat je zou willen vertellen?

Ik vind het altijd veel fijner om te luisteren. Jij bent mens, en alles wat ik vertel dat weet ik al. Voor mij is het veel interessanter om te luisteren dan om te spreken in de wereld. Er is nog zoveel te ontvangen. Maar het is ook belangrijk om zelf te spreken. Luisteren vindt ik een heel fijn element van het leven.


Later benoemt Saskia nog dat ze toch wel iets wil vertellen. Dat ze het zo mooi vindt om te zien hoe Plotscast tot zoiets groots is uitgegroeid. In een half jaar van een app-groep naar live-evenementen en podcasts.


Benieuwd naar de stem van Saskia van Kampen? En de andere fantastische artiesten van aflevering #11? Luister Plotscast dan nu in je favoriete podcast-app!

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page